Η Αναφορά του Περιοδικού E-mag απο το Ι.Σ.Ν. στο PHTLS

Ως Διασώστης – Πλήρωμα Ασθενοφόρου υπηρετώ στο ΕΚΑΒ από το 1998, έχοντας εργαστεί, αν όχι σε όλα, στα περισσότερα τμήματα: Ασθενοφόρα, Κινητές Ιατρικές Μονάδες – ΚΙΜ, Αεροδιακομιδές, Ιατρείο Επειγόντων Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», Μοτοσυκλέτες Ταχείας Ανταπόκρισης, Ειδικό Τμήμα Ιατρικής των Καταστροφών – ΕΤΙΚ. Σε όλη αυτή τη διαδρομή, η διαχείριση του βαρέως πάσχοντα τραυματία αποτελεί ένα καθημερινό στοίχημα με αντίπαλο τον «χρόνο», μιας και η εφαρμογή σωστής προνοσοκομειακής περίθαλψης μπορεί συχνά να κάνει τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου, μεταξύ μιας μόνιμης αναπηρίας και μιας ζωής γεμάτη παραγωγικότητα και ευημερία.

 

«Η πορεία του τραυματία επαφίεται στα χέρια εκείνου που εφαρμόζει το πρώτο επίθεμα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Dr. Nicholas Senn MD (1844-1908), προσέγγιση η οποία επιβεβαιώνεται σε μεγάλο βαθμό έως και τις μέρες μας.

 

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα PHTLS (Pre Hospital Trauma Life Support) έχει εκπονηθεί για να προσφέρει εξειδίκευση σε όλους τους επαγγελματίες υγείας που δραστηριοποιούνται στον προνοσοκομειακό χώρο, ακριβώς σε αυτόν τον βασικό άξονα της έγκαιρης παρέμβασης και της ορθής διακομιδής προς το εκάστοτε Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών – ΤΕΠ. Στόχος του είναι η μείωση των άδικων θανάτων και αναπηριών από τραύμα που μπορούν να προληφθούν, διοργανώνεται σε 69 χώρες παγκοσμίως και αριθμεί περί τους 11.000 πιστοποιημένους εκπαιδευτές. Ο αριθμός, δε, των εκπαιδευόμενων ανέρχεται περί τους 700.000 παγκοσμίως.

 

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα στο Τεύχος 11 του E-mag από το Ιδρύμα Σταύρος Νιάρχος.

error: Right Click is Disabled!! All content are copyright protected!