Ανακοίνωση της Ειδικής Ομάδας Αλληλεγγύης σχετικά με την συμμετοχή τους στο PHTLS

Φίλες και Φίλοι μας, με δεδομένο ότι η γνώση δε σταματά ποτέ, αλλά εξελίσσεται διαχρονικά, Μέλη της Ομάδας μας, στόχευσαν – εκπαιδευτικά – πολύ ψηλά και τα κατάφεραν.
Συγκεκριμένα η Ευαγγελία Γκόβα-Πρόεδρος της Ε.Ο.Α. και ο Παναγιώτης Χατζημαλλής-Γενικός Διευθυντής, πήραν μέρος στην εκπαίδευση του Διεθνούς προγράμματος PHTLS (Prehospital Trauma Life Support), «Προνοσοκομειακή Υποστήριξη Ζωής του Τραυματία».
H NAEMT (National Association of Emergency Medical Technicians) σχεδίασε και υλοποιεί το πρόγραμμα αυτό, από το 1983 σε συνεργασία με το Αμερικανικό Κολλέγιο Χειρουργών.
Σκοπός του PHTLS είναι η εκπαίδευση όλων των επαγγελματιών υγείας που δραστηριοποιούνται στον προνοσοκομειακό χώρο και υποστηρίζουν τον βαρέως πάσχοντα τραυματία από τη στιγμή του τραυματισμού, με την αντιμετώπιση στο σημείο συμβάντος, τη διαχείριση κατά τη διακομιδή έως και την ολοκληρωμένη παράδοση στην ομάδα τραύματος των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (Τ.Ε.Π.).
Η ύλη του προγράμματος καθορίζεται από ειδική επιστημονική επιτροπή της ΝΑΕΜΤ και του ACS (American College of Surgeons), συνδυάζει όλα τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα, τροποποιεί τη διδακτέα ύλη ανά τετραετία, ώστε να είναι προσαρμοσμένη στα νεότερα επιστημονικά δεδομένα, εκδίδει νέο εγχειρίδιο που περιλαμβάνει όλη την επικαιροποιημένη ύλη και παρακολουθεί την εφαρμογή του προγράμματος σε όλο τον κόσμο.
Σύμφωνα με τον νόμο 4702/2020 το σεμινάριο PHTLS απευθύνεται σε εν ενεργεία Διασώστες-πληρώματα ασθενοφόρων που υπηρετούν στο ΕΚΑΒ καθώς και σε Κέντρα Υγείας (ΠΦΥ), σε όλη την Ελλάδα. Η συμμετοχή στην πιστοποιημένη εκπαίδευση του PHTLS των επαγγελματιών υγείας αποτελεί σημείο αναφοράς, κάτω από την οπτική προσέγγιση της άρτιας παραλαβής και καταγραφής των απαραίτητων χαρακτηριστικών, προς όφελος του βαρέως πάσχοντα τραυματία. Παράλληλα, αναπτύσσεται κοινή γλώσσα επικοινωνίας και αντιμετώπισης του βαρέως πάσχοντα τραυματία.
Στη Ελλάδα, το μη κερδοσκοπικό επιστημονικό σωματείο “Προνοσοκομειακή Φροντίδα” αποτελεί το Εθνικό Κέντρο PHTLS.
Η εν γένει μελέτη , λοιπόν, προετοιμασία, παρακολούθηση του σεμιναρίου, εκμάθηση και εφαρμογή δεξιοτήτων και στη συνέχεια η εξέταση -των Μελών μας- με διαρκή αξιολόγηση και γραπτό τεστ, ήταν μια διαδικασία άκρως απαιτητική που απαιτούσε προσήλωση, διάβασμα (βιβλίου 850 σελίδων), επίδειξη ομαδικού πνεύματος και στοιχείων ηγεσίας.
Στην έντονη αυτή πρακτική διαδικασία στους χώρους του ΕΚΑΒ, τα Μέλη μας, διδάχτηκαν από εξαιρετικά στελέχη του χώρου της Υγείας, ιατρούς, Διασώστες, θέματα θεωρίας και στη συνέχεια χωρισμένοι σε μικρές ομάδες, πάντα με ένα επικεφαλής-διαφορετικό κάθε φορά, γινόταν επισκέψεις σε διάφορους Σταθμούς συμβάντων (με αληθοφανή γεγονότα και θύματα με το ανάλογο μακιγιάζ , που υποδυόταν άνθρωποι-μοντέλα), όπου καλούνταν να επέμβουν και να διαχειριστούν-επιλύσουν, σε πραγματικό χρόνο τα συμβάντα-σενάρια, που έδιναν οι εκπαιδευτές (έλεγχο αιμορραγίας, ενδοτραχειακή διασωλήνωση, ενδοοστική έγχυση φαρμάκων , επείγον απεγκλωβισμό, διάσειση, πνευμοθώρακας, ακρωτηριασμούς, κατάγματα κάθε είδους και πολλά πολλά άλλα σενάρια).
Στο σημείο αυτό θέλουμε να εξάρουμε τις γνώσεις, την εμπειρία, την άριστη εκπαιδευτική ικανότητα με στοιχεία πλήρους επικοινωνίας και διεισδυτικότητας, την ευγένεια, την καλοσύνη, αλλά το βασικότερο… την μεγάλη επιθυμία ΟΛΗΣ της εκπαιδευτικής-επιστημονικής Ομάδας αλλά και ενός εκάστου εκπαιδευτή χωριστά, για την επιμονή τους όχι μόνο να μας διδάξουν αλλά να ΜΑΘΟΥΜΕ τα αντικείμενα τις εν γένει διδασκαλίας των. Είναι τιμή, τόσο για τον ευρύτερο χώρο της Υγείας, όσο και για όλη επιστημονική Κοινότητα της Υγείας αλλά και για τη χώρα μας, η ύπαρξη τέτοιων εκπαιδευτών Υγείας. Εύγε σε όλες και όλους τους εκπαιδευτές αυτούς.
Τέλος, εκτός της απόκτησης του προαναφερθέντος πτυχίου, τα εν λόγω Μέλη μας, πιστοποιήθηκαν – από την Αμερικανική Ένωση Χειρουργών – και συγκεκριμένα την Επιτροπή Τραύματος, στις διαδικασίες «Ελέγχου της Αιμορραγίας».
Φίλες και Φίλοι μας, πραγματικά ήταν μια ανεπανάληπτή εμπειρία, που ευχόμαστε από την καρδιά μας να σας δοθεί η ευκαιρία να την ζήσετε και εσείς.
Μετά λοιπόν αυτή την πιστοποίηση των Μελών μας, τους έγινε βίωμα και αξίωμα ότι: “ο τραυματίας δεν μας επέλεξε. Εμείς επιλέξαμε να τον θεραπεύσουμε”.
Οι διαλέξεις πραγματοποιήθηκαν στο αμφιθέατρο του Ε.Κ.Α.Β, αφιερωμένο στη μνήμη της Ιατρού Σοφίας Μπεφόν .
Έχασε τη ζωή της στις 14 Ιανουαρίου 2001 κατά την αεροδιακομιδη ασθενούς, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν.
Το ελικόπτερο με πλήρωμα τεσσάρων ανθρώπων κατέπεσε στο Σούνιο.
Οι αξίες και τα ιδανικά που αντιπροσωπεύει η θυσία και η όλη πορεία της Σοφίας Μπεφόν, αποτελούν κινητήρια δύναμη για εμάς και δε σας κρύβουμε πως υπήρξε τιμή μας να βρισκόμαστε στο χώρο αυτό.
Συνεχίζουμε την εκπαίδευση!!!
error: Right Click is Disabled!! All content are copyright protected!